De waarheid over koemelk

Volwassenen hebben géén melk nodig om het lichaam gezond te houden. Melk bevat zoals gezegd dierlijke eiwitten én calcium. Om dierlijke eiwitten te kunnen verteren heeft het lichaam calcium nodig. Nu wil het geval dat er in de regel precies genoeg calcium in melk zit om de dierlijke eiwitten daarvan te kunnen verteren. Koemelk heeft verder de eigenschap dat de reststoffen ervan het lichaam extra belasten. Het geeft verslijming van de luchtwegen, kan darmklachten en huidklachten veroorzaken. En dan kan melk, afhankelijk van de kwaliteit, ook nog een dioxinebelasting veroorzaken waardoor ook de lever het nodige te verwerken heeft.

Een goed algemeen advies mocht u toch melk willen gebruiken en over het gebruik van zuivelproducten luidt:

Het is aangetoond dat geitenmelk en geitenmelkproducten nagenoeg geen problemen geven. Ook sojamelk kan probleemloos dienen als vervanging van koemelk. En zoals met alles: als stoppen moeilijk is helpt matigen ook al.

Verder geeft overmatig melkgebruik een belasting van het immuunsysteem, waardoor de afweer tegen ziekteverwekkers afneemt. De overmaat aan eiwitten uit de melk wordt afgezet in de wanden van de bloedvaten, hetgeen bijdraagt aan het ontstaan van hoge bloeddruk en verdikking van het lymfevocht veroorzaakt. Daardoor ontstaat lymfestuwing en kan het lichaam niet goed ontgift en ontzuurd worden.

Melk is een slecht middel tegen osteoporose / botontkalking.

Wanneer men met bovenstaand advies bang is dat men kalk te kort komt, is het goed dat men zich realiseert dat er nog vele andere kalkbronnen zijn zoals:

De kalk (= calcium) uit melk wordt trouwens slecht opgenomen. De verhouding tussen de mineralen calcium, fosfor en magnesium in melk is niet goed: te veel fosfor en geen magnesium. Bij osteoporose speelt magnesiumtekort een belangrijke rol.

Opmerkelijk onderzoek

Een onderzoek onder 121.000 verpleegsters had het volgende opmerkelijke resultaat. De vrouwen die twee glazen of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met de vrouwen die een glas of minder dronken.

Daarnaast bevat melk lactose (melksuiker, een disaccharide). De enzymen die nodig zijn om lactose te verteren in de darmen, zijn er echter niet meer. De bacteriën in de darmen eten de lactose wel op voor u. Helaas met als gevolg de kenmerkende stinkende winden. Kent u ook maar een voorbeeld in de natuur van een dier dat nog melk drinkt na zijn zoogperiode?

Verder is melk zeer slecht voor de tanden: melk verzuurt reeds in de mond (bacteriën eten lactose) en veroorzaakt melkzuur, wat cariës veroorzaakt. Het is op zijn minst vreemd dat elk kind op school een gesubsidieerd pakje melk krijgt. Ik denk dat dit ook genoeg zegt.

<< Naar overzicht de waarheid over voeding >>